Buscar este blog

martes, 18 de junio de 2013

Heráldica de la catedral de Gerona 2.



Los Raset:
 
Armas del linaje Raset.

Se conserva en la catedral de Girona dos sepulturas de la familia Raset.
La primera de ellas. Es la sepultura del caballero don Bernat de Raset, hijo de Francesc de Raset doncel de ullastret, que murió en Sicilia, en la expedición de Alfonso el magnánimo, que tuvo un hijo que llamado también Bernat de Raset que fue canónigo de dicha catedral.



Escudo de Don Bernat de Raset.

El hermano del anterior  Don Dalmau de Raset (1383-1450)canónigo y arcediano mayor de la sede de Girona, fue vicario general del obispo Andreu Bertrán y del obispo Bernat de Pau. Destaca especialmente esta tumba por ser una joya del gótico flamígero. Con una escultura yacente que sostiene dos libros enmarcada dentro de un arco gótico con columnas y pináculos. En la parte inferior encontramos dos ángeles sosteniendo las armas del arcediano.

Escudo de Don Dalmau de Raset.

El origen de este linaje lo encontramos en el pueblo de Raset (municipio de Cervia de Ter) donde se conservan escasos restos del castillo sobre el que se construyó una iglesia. Por lo que se deduce que la familia se trasladó a una gran casa Pairal fortificada del siglo XV. Compuesta de dos pisos y golfas y una torre cuadrangular adosada el edificio. tiene varias ventanas gótico-renacentistas y una puerta de arco de medio punto con la fecha 1591. Encontramos por la geografía gerundense más casas que debieron pertenecer a alguna rama de dicho linaje. 

 Escudo de los Raset en Can Ribes, Quart.

Ya en el siglo XVII encontramos que Enric de Sentmenat i de Lanuza (+1652), se casó con su prima María de Lanuza i de Raset, que aportó al matrimonio la casa de Raset. Siendo el hijo de ambos Manuel de Sentmenat-Oms de Santapau i de Lanuza. Por lo que suponemos que por aquí se extingue el linaje principal.
 
Casa pairal de la familia Raset del pueblo del mismo nombre.
 
 
 
Escudo de Don Dalmau de Raset, vicario general de la diocesis de Gerona.


3 comentarios:

pere puiderrajols dijo...

Apreciat Fran,
Novament torno a contactar amb tu.
Tinc totes les fotografies dels escuts de la Catedral de Girona, ja que vaig obtenir permís per fer-ho.
Em sobte el sepulcre que mostres de Guillermo de Coteller. On el pots ubicar? Jo vaig poder recórrer la catedral de dal a baix i no el baig veuere. Aprofito per comentar-te la publicació que recull totes les inscripcions, potser la coneixes:INSCRIPCIONS I SEPULCRES DE LA CATEDRAL DE GIRONA per Josep Mª Marquès, un llibre indispensable per a aquelles persones que tenen interès en aquests tema. Aprofito per preguntar-te perquè, en reproduir un escut, en canvies la forma original i hi poses elements que en l´original no hi són. No creus que és una des contextualització?
Una salutació molt cordial,
Pere F. Puigderrajols

Fran dijo...

Sempre és un plaer contactar amb tu.

Sobre el sepulcre de Guillem de Coteller (o colteller) he de dir que e comes un error no és troba a la catedral de Girona, sinó al saló d'actes de l'ajuntament de Girona. No es una peça original, és una imitació d'un sepulcre medieval fet als anys vint del segle passat. La lapida és va posà a l'ajuntament com a homenatge al metge reial duran un congres de medicina l’any 1921. El llibre que em recomanes(INSCRIPCIONS I SEPULCRES DE LA CATEDRAL DE GIRONA per Josep Mª Marquès) és una meravella, haurien d'haver-hi més llebres com aquest, per exemple per a la basílica de sant Feliu de Girona etc. Per ultim quant a les reproduccions d'escuts, la qüestió és molt simple no se dibuixar, llavor em veig obligat a usar un programa de dibuix heràldic que utilitza unes formes estándars. I de vegades agafo la “llicencia” de posar-hi element que a l'original no hi som, però que crec que no desvirtuen l'escut, com per exemple posa-hi les borles adequades a un escut d'un bisbe. Per ultim he de demanar-te dos favors, un que m'escrivís a Ciscogolf2@hotamil.com (perquè és el correu que mes utilitzo) i un altre favor és que qualsevol error que vegis al blog m'ho comuniquis per poder solucionar-lo. Moltes gràcies

Com sempre és un plaer saludar-te. Fran.

pere puiderrajols dijo...

Apreciat Fran,
T´he enviat un correu a través del correu que em dius i el sistema me
l´ha rebotat. Quedo a l´espera de notícies teves.
perefpuigderrajols@gmail.com